Eigenwij(k)s Maastricht lancering

Geschreven door Ralph Mak op 23 mei 2021

Stichting SMILE wil u graag uitnodigen voor de lancering van Eigenwij(k)s Maastricht a.s. zaterdag 29 mei en/of zondag 30 mei tussen 10.00-16.00 uur op het sportpark van RKHSV aan de Gronsvelderweg in Heugem. Het betreft een project waarbij de Maastrichtse stadswijken beter onder de aandacht worden gebracht.

In deze Coronatijd werd het onderwijs stevig getroffen. Het reguliere onderwijs moest op de schop en hiervoor werden alternatieve middelen ontwikkeld en ingezet. Dat gold ook voor de stagemogelijkheden die studenten van het Maastricht Institute of Arts, afdeling Visuele Communicatie ter beschikking hadden. Veel bedrijven werden ernstig getroffen en konden beoogde plekken helaas niet invullen. Daarvoor werd gezocht naar een alternatief en richtte docenten samen met een kleine groep studenten het communicatiebureau VIS op.

Marketing Maastricht en Fotomuseum aan het Vrijthof vaardigden een opdracht uit met de volgende omschrijving: “Als huidige en toekomstige bewoners en makers van de stad willen wij jullie uitdagen om nieuwe verrassende ideeën, stadsbeelden, toekomstdromen over de stad Maastricht te ontwikkelen”.

Bureau VIS ontwikkelde hierop een toekomstvisie, waarin verbinding centraal staat. Het Bureau zocht naar toepasbare oplossingen om de (buiten)wijken van Maastricht beter met elkaar te verbinden en onder de aandacht te brengen. Er werd een samenwerking gevonden met de stichting SMILE en RKHSV, waardoor er in de wijk Heugem-Randwijck een try-out van de ideeën werd uitgewerkt. “We zien dat de aandacht vaak uitgaat naar het centrum van de stad en dat men soms dreigt te vergeten dat Maastricht als geheel meer te bieden heeft. Verder blijkt dat mensen elkaars wijk eigenlijk (nog) niet goed kennen”, aldus projectleider en docent Roy Wanders.

Studente Alijna van Emmerik ontwikkelde een ‘pintocht’. Hierbij bracht zij leuke, bekende en onbekende plekken in de wijk Heugem in kaart en zette een (zeer kindvriendelijke) wandeltocht uit. De highlights zijn gemarkeerd door een herkenbare ster, die wandelaars moeten zien te verzamelen. Nadat men de route heeft uitgelopen wordt de zoektocht bekroond met een speldje. “Het is eigenlijk de bedoeling dat straks elke wijk zo’n eigen pin-tocht heeft om (nieuwe) bewoners beter te attenderen op hun (woon)omgeving. Maar ook toeristen kunnen de route lopen, als alternatief voor het ‘bekende stadscentrum. De routebeschrijving is, zowel digitaal als op papier zaterdag/zondag (gratis) beschikbaar”.

Quinty Hafkenscheid voegde daar nog een extra digitale uitdaging aan toe. “Stel je wilt straks in je wijk iets visualiseren dat er nog niet is? Een kunstwerk op een leeg plein, of anderzijds. Dan heb ik daar een concept voor ontwikkeld (A.R.), met behulp van de mobiele telefoon laat ik nu mensen in de wijk dingen digitaal zien die er (nog) niet zijn. Ik heb dit nu voor kinderen ontwikkeld, die door ter plekke een QR-code te scannen, op zoek kunnen gaan naar ‘losgelaten wilde’ dieren in Heugem”. Denk hierbij aan de pokemon rage met de telefoon van een aantal jaren geleden: informatief en interactief Voor de fietsers heeft Lisanne Linders een tocht ontwikkeld waarbij een selectie van onbekendere ‘ highlights’ in de Maastrichtse buitenwijken te ontdekken zijn. De route is ook vanaf zaterdag te verkrijgen bij de informatie stand op het terrein van RKHSV.

Lotte Ermers: “Toen we samen met Huub Sour (bloemist van Heugem) door de wijk Heugem wandelden vielen mij echt hele leuke stukjes natuur, interessante hoekjes en mooie gebouwen op. Dus vanaf nu kun je een leuke kaart sturen vanuit Heugem, ze zijn vanaf zaterdag te verkrijgen op onze presentatie”. Zie hierboven voor een voorbeeld.

Kijk voor meer informatie op http://eigenwijksmaastricht.nl. De presentatie van Eigenwij(k)s Maastricht is vrij toegankelijk waarna evt de wandeltocht dan wel fietstocht gevolgd kan worden.

Gronsvelderweg 90, 6229 VN Maastricht
zaterdag 29 en zondag 30 mei | 10:00 – 16:00u

Met vriendelijke groet,
Roy Wanders | projectleider Eigenwij(k)s Maastricht
Het bestuur van SMILE en het bestuur van RKHSV